Aktuality

Kampaň EK o klimatických zmenách v školách

Aktuality | Piatok, 08. September 2006

So začiatkom školského roka Európska komisia sprístupňuje učiteľom a žiakom v celej EÚ špeciálne vytvorenú sadu informačných nástrojov a materiálov o klimatických zmenách. Vyzýva tiež študentov, aby sa osobne zaviazali k boju proti klimatickým zmenám.

Školská kampaň signalizuje novú fázu kampane Európskej komisie “Je to vo Vašich rukách”, ktorá začala v máji tohto roku a ktorú bude sprevádzať publicita v televízii, tlači a na internete.

Komisár pre životné prostredie Stavros Dimas povedal: “Klimatické zmeny už nastali. Generácia dnešných detí bude najviac zasiahnutou generáciou pretože situácia sa zhoršuje, ale jej kroky zároveň určia, či nakoniec boj proti zmene ovzdušia vyhráme. Je preto dôležité, aby vyrastala s plným vedomím toho, čo klimatické zmeny znamenajú pre spoločnosť a aby poznala všetky opatrenia, ktoré môže každý z nás použiť na zníženie emisií plynov spôsobujúcich skleníkový efekt.”

Školská kampaň
Komisia pripravila pre školy pútavý materiál, ktorý môžu využívať pri diskusiách o výzvach súvisiacich s klimatickými zmenami. K dispozícii je množstvo nástrojov na využitie pri triednych aktivitách, ponuka poradenstva, informácie a zaujímavé úlohy na ilustráciu dôležitej úlohy jednotlivcov pri boji proti zmene podnebia.

V súlade s hlavnými odkazmi kampane sú študenti vyzývaní k malým zmenám v ich dennom správaní smerom k znižovaniu emisie skleníkových plynov - k znižovaniu intenzity kúrenia v domácnostiach, vypínaniu televíznych prijímačov, recyklovaniu odpadu a častejšiemu chodeniu peši. Kampaň ich vyzýva aj k prijatiu záväzku, že vyvinú osobné úsilie v boji so zmenou podnebia.

Internetová stránka kampane obsahuje špeciálnu časť pre učiteľov a študentov, ktorá obsahuje brožúry, audio a video záznamy a kalkulačku uhľovodíkov, dokumenty na stiahnutie, ktoré obsahujú návod na to, ako zvýšiť energetickú výkonnosť počítačov, krátke filmy, užitočné linky, súťaže a možnosť vyplnenia svojho prísľubu on-line. Stránka bude tiež obsahovať výstavnú časť, v ktorej sa môžu študenti podeliť o svoje kreatívne zobrazenie výziev súvisiacimi s klimatickými zmenami - vo forme umeleckých diel, videí alebo piesní a pod. - so svojimi rovesníkmi v celej Európe.

Učitelia a študenti sú informovaní o kampani a o dostupných materiáloch prostredníctvom cielených vzťahov s médiami, on-line informačnými aktivitami a distribúcie brožúr. Tohtoročné vydanie Európskeho zápisníka - školského diára financovaného Európskou komisiou, ktorý sa distribuuje do viac ako milióna stredných škôl v 25 členských štátoch - obsahuje aj časť o klimatických zmenách a kampani.

Reklama Cieľom prebiehajúcej internetovej mediálnej kampane je pritiahnuť pozornosť používateľov internetu na internetovú stránku kampane prostredníctvom strategicky umiestnených banerov. Od konca septembra do konca novembra MTV a BBC World odvysielajú atraktívne a pútavé televízne reklamy ilustrujúce, ako môžu jedinci bojovať proti klimatickým zmenám. Počas najbližšieho štvrťroka sa budú tiež objavovať inzeráty v denníkoch niektorých členských štátov.

Internetová stránka kampane:
http://www.climatechange.eu.com

Internetová stránka Európskej komisie o klimatických zmenách:
http://www.europa.eu.int/comm/environment/climat/home_en.htm

ZDROJ:www.europa.sk

Vyber si svoje Informačné centrum mladých