Aktuality

Košický Štartér bol opäť inšpiratívny

ZIPCeM novinky | Pondelok, 02. December 2019

obrazok
Koniec novembra sme opäť strávili s partiou mladých ľudí, ktorým záleží na dianí okolo seba. Do košického Hotela Dália prišli z celého východného Slovenska, ale aj zo Zvolena a Oravy.
Neformálne vzdelávanie je výborný spôsob, ako ľudí motivovať. A nám sa to opäť podarilo, smerom k občianskemu aktivizmu mladých ľudí.

Rozprávali sme sa o dôležitosti zapájania sa do diania a veci verejných, o tom, že ideálne je začať tam, kde je to pre nás najlepšie – vo svojom meste alebo v obci. Ako na to, koho osloviť k spolupráci, či akým spôsobom s ním komunikovať, to si naši účastníci vyskúšali prostredníctvom praktických aktivít.
Skúškou odvahy si prešli najmä pri rolových hrách, kde mali presvedčiť rovesníkov, rodičov, médiá, tvorcov politík, pedagógov, či dokonca potenciálnych sponzorov, aby rôznym spôsobom podporili mladých ľudí pri participácii. Zapotili sa najmä pri pichľavých otázkach, alebo odmietavých, či dokonca útočných reakciách. Akokoľvek sme sa ale snažili, nedali sa, zvládli to výborne.

Špecialitou našich Štartérov je vždy prítomnosť niektorého, alebo viacerých aktívnych ambasádorov. Tentokrát prišli členovia Mladého Bardejova – Mestského mládežníckeho parlamentu. Jednak na svojom príklade ukázali prepojenie medzi Štartérom a pôsobením v lokálnej mládežníckej politike a tiež to, koľko aktivít robia z vlastnej iniciatívy a ako to pomáha mestu Bardejov. Podarilo sa im nastaviť aktívnu spoluprácu s primátorom mesta, dosiahnuť jeho dôveru a podporu a členmi šiestich komisií mestského zastupiteľstva v Bardejove. Na vlastné oči sme mohli vidieť, ako to na ďalších účastníkov zapôsobilo a motivovalo ich k vlastnej iniciatíve. Niet nad osobný príklad. Aj vďaka tomu bol náš návrh na ďalšie vzdelávacie stretnutie prijatý takmer jednohlasne.

Záver školenia bol, ako vždy, hodnotiaci. Reakcie účastníkov boli veľmi pozitívne, ocenili najmä zážitkové vzdelávanie, kedy ani nevnímali, že sa niečo učia a predsa odchádzali s novými zručnosťami. Ďalší zas prekročili svoju osobnú hranicu komfortu napríklad pri prezentácii pred skupinou ľudí a boli na seba hrdí.
Školenie Štartér je vždy obrovským prínosom aj pre nás, ako školiteľky. Znova a znova spoznávame mladých ľudí, ktorí túžia niečo zmeniť, nespokojných so svetom, v ktorom žijeme. Občas viac, občas menej idealistických, ale vždy odhodlaných. Inak to nebolo ani v Košiciach. O to viac nás teší, že sme sa nerozlúčili na dlho. Ďalšími aktivitami, ďalšími diskusiami a novými nápadmi budeme pokračovať už čoskoro.

Ďakujeme vám všetkým, milí naši budúci, či už aktívni ambasádori, že ste svoj čas venovali Štartéru a sami sebe. Vidíme sa. 

Vyber si svoje Informačné centrum mladých