Aktuality

Talentom k podnikavosti (Radoslav Mizera a Start-up Solved)

SYTEV KN Spravodajstvo | Streda, 11. November 2020

V utorok 10. novembra sme usporiadali ďalšiu z našich online diskusií. Tieto diskusie smerujeme hlavne na mladých ľudí a dnešným inšpiratívnym hosťom bol spoluzakladateľ slovensko-fínskeho start-upu Solved.

Rado nám porozprával jeho začiatky počas štúdia vo Viedni a to, ako sa k ekologickej alebo environmentálnej ekonómii dostal. Potom spolu s fínskymi kolegami prišiel práve na spoločný start-up a vytvorili platformu Solved, ktorá slúži na prepájanie špecialistov a odborníkov, projektov a príležitostí, ale hlavne aj na sieťovanie rôznych firiem či organizácií.



Bolo pekné počuť, že aj podľa odborníkov je Slovensko výnimočnou krajinou z hľadiska biodiverzity, ale stále tu máme mnoho nedostatkov akými sú výrub lesov, nadmerná tvorba odpadu ale napríklad aj to, že Slovensko je priveľmi zamerané na ťažký priemysel, autovýrobu a také odvetvia, ktoré budú v budúcnosti najviac čeliť automatizácii.

V poslednej časti diskusie nám Rado priblížil jeho pohľad na to, ako sa bude svet postupne meniť. V budúcnosti budú ľudia zamestnaný viac v kreatívnom priemysle a prekvitať budú hlavne remeslá, ktoré nie je možné zautomatizovať. Peknou myšlienkou na záver bol vznik bicykla pred 200 rokmi a to, že ho ľudia neustále používajú a to je dobrým znakom do budúcnosti, aby sme sa snažili čo najmenej zaťažovať našu planétu.

Táto aktivita bola podporená z dotácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR „Programy pre mládež 2014-2020“, ktorú administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže.

Vyber si svoje Informačné centrum mladých