Novinky

Sleduj čo sa u nás deje, na čom pracujeme a s čím ti môžeme pomôcť

Stihli sme to aj offline: Kam kráča participácia mladých ľudí?

12.10.2020

Vďaka zmierneným protipandemickým opatreniam, zvedavým mladým ľuďom a ich pedagógom, stihli sme 7. októbra 2020 na Gymnáziu Janka Jesenského v Bánovciach nad Bebravou mini konferenciu pre študentov štvrtého ročníka. Dozvedeli sa o tom, ako sú aktívni mladí ľudia v iných mestách a aké majú možnosti sa sami zapojiť, vo svojom meste, ale i kdekoľvek inde. Aktivít sa zúčastnilo 51 študentov, rozdelených do dvoch skupín.

Už niekoľko rokov pôsobia naše členské organizácie, ICM Prievidza a ICM Partizánske, na základných a stredných školách v Trenčianskom samosprávnom kraji. Keďže jednou z tém, ktorej sa systematicky venujú je aj aktívne občianstvo, študenti prejavili záujem dozvedieť sa viac o aktivitách ZIPCeM a o tom, ako je to s participáciou mladých ľudí v ostatných mestách a obciach na Slovensku.

Na programe boli informácie o pestrých možnostiach zapájať sa do verejného života, prepojené s príkladmi dobrej praxe, z rôznych kútov Slovenska. Boli sme hrdí na to, že práve ZIPCeM bol súčasťou mnohých krokov, ktoré mladých viedli k aktívnemu občianstvu. V nasledujúcej diskusii sme sa venovali najmä pomenovaniu prekážok v participácii a ich prekonávaniu, hľadaniu vhodných aktivít i dôležitosti slušného a rešpektujúceho dialógu všetkých aktérov.

Štvrtáci v Bánovciach si vyskúšali niekoľko zážitkových aktivít z oblasti participácie mladých, ako napríklad rolové hry v dialógu s dôležitými dospelými, alebo simuláciu participatívnych projektov v meste.
Sme radi, že aj v tejto dobe sme sa mohli aspoň s časťou účastníkov stretnúť osobne a využiť tak podstatu neformálneho vzdelávania - zážitkové aktivity. A vyzerá to veru sľubne - mladých Bánovčanov metódy participácie zaujali natoľko, že prejavili záujem zúčastniť sa v budúcnosti ďalších aktivít.

ZIPCeM pripravuje vzdelávanie aj pre dospelých, preto sme radi využili možnosť informovať aj túto cieľovú skupinu.

obrazok

Späť na novinky

Dobré informácie

hľadaj aj na sociálnych sieťach